Child’s Play: Τον λένε Chucky και ΔΕΝ θες να παίξετε μαζί!

classicsplay-posterΣκηνοθεσία: Tom Holland
Σενάριο: Don Mancini, John Lafia, Tom Holland
Μουσική: Joe Renzetti
Ηθοποιοί: Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent, Brad Dourif
Είδος: Slasher / Psychological Horror
Αξιολόγηση: ★
★
★
☆☆

TΡΟΜΕΤΡΗΤΗΣ
Αίμα: ★
★
☆☆
Φρίκη: ★
★
☆☆
Τρόμος: ★
★
★
☆☆
Αγωνία: ★
★
★
☆☆

CHILD’S PLAY (1988)
Γρήγορα, πες την πρώτη τρομακτική κούκλα που σου έρχεται στο μυαλό! Ποια Bratz, ρε άθλιε; Εντάξει, σίγουρα έχουν τρομακτικά τεράστιο κεφάλι, χείλη και πέλματα, αλλά οι Bratz δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθούν κρυφά το βράδυ και να σε κοπανήσουν με ένα σφυρί στο κεφάλι! Ο Chucky, η πιο διαβόητη κούκλα-δολοφόνος του κινηματογράφου άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουν τα παιχνίδια τους τα μικρά παιδιά και έγραψε ιστορία με την παρουσία του. Ιστορία που ανανεώνεται με νέες προσθήκες μέχρι τις μέρες μας –αυτό σημαίνει να έχεις γίνει πια κλασικός!

TI MAΣ ΛΕΣ;
Ένας κατά συρροήν δολοφόνος με το παρατσούκλι «ο Στραγγαλιστής του Lakeshore» πέφτει νεκρός μέσα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, από τις σφαίρες του αστυνομικού που τον καταδιώκει. Πριν πεθάνει, όμως, χρησιμοποιεί ένα τελετουργικό βουντού για να μεταφέρει την ψυχή του μέσα σε μια κούκλα «Good Guy». Λίγες μέρες αργότερα, η κούκλα –που συστήνεται με το όνομα «Chucky»- καταλήγει στο σπίτι της οικογένειας Barclay, ως δώρο για τα γενέθλια του εξάχρονου Andy. Ο Chucky θα ξεκινήσει αμέσως τη δολοφονική του μανία, παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατό του και στρέφοντας, παράλληλα, τις υποψίες της αστυνομίας στον μικρό Andy. Όταν η μητέρα του έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια, ξεκινάει ένας αγώνας με τον χρόνο, καθώς ο Chucky διεκδικεί το σώμα του Andy, ώστε να επανέλθει στη ζωή…

Ακόμη μια ταινία που γρήγορα απέκτησε φανατικούς ακόλουθους, κυρίως χάρη στην εξαιρετική και πολύ ανατριχιαστική φωνητική ερμηνεία του Brad Dourif. Στη συνέχεια, φυσικά, κι αφού έγινε κι αυτή σούπα από τα πολλά σίκουελ, πολλοί ήταν αυτοί που δυσανασχέτησαν από τη στροφή 180 μοιρών που έκανε προς το horror comedy. Η αρχική προσθήκη της σειράς, πάντως, έχει αρκετά σκοτεινό τόνο.

Αν κάνεις τα στραβά μάτια στο ολίγον τι γελοίο του θέματος (δολοφόνος χρησιμοποιεί ξόρκι βουντού και μπαίνει στο σώμα κούκλας 40 εκατοστών που, για κάποιον περίεργο λόγο, κανείς δεν μπορεί να στείλει στα τσακίδια!), το σκοτεινό ύφος της ταινίας θα σε αποζημιώσει. Στο κάτω κάτω, έχουν υπάρξει και γελοιωδέστεροι «κακοί» σε θρίλερ, από ιπτάμενα πιράνχας μέχρι… δαιμονισμένα ψυγεία που τρώνε κόσμο! Ο μικρός Andy, αν και μιλάει λίγο σαν χαλασμένο κασετόφωνο σε μερικές σκηνές, πείθει μια χαρά στον ρόλο του τρομαγμένου παιδιού που καταδιώκεται από δαιμονισμένη κούκλα (ποιος ξέρει, μπορεί ο σκηνοθέτης να τον είχε πείσει ότι είναι αληθινή, για πιο αληθοφανή ερμηνεία!) Οι υπόλοιπες ερμηνείες είναι λίγο πιο χλιαρές και υπερβολικές σε κάποια σημεία, αλλά η μόνη ερμηνεία που σε ενδιαφέρει είναι αυτή της… κούκλας, η οποία είναι περίφημη!

Η ταινία προοριζόταν αρχικά να έχει πιο διφορούμενο και ανοιχτό σε ερμηνείες σενάριο, καθώς δεν θα ήταν απολύτως ξεκάθαρο αν ο δολοφόνος είναι όντως η δαιμονισμένη κούκλα ή ο ίδιος ο Andy, παίζοντας με την αντίληψη του κοινού. Τελικά, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η μεταφυσική οδός –καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, διότι μια κούκλα που ξεστομίζει μπινελίκια και κραδαίνει μαχαίρι είναι σαφώς πιο τρομακτική από ένα ανάνταφλο εξάχρονο σε ημικατατονική κατάσταση!

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το Child’s Play ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από ανήσυχους γονείς (ω, τι πρωτότυπο!) που απαιτούσαν την απαγόρευση της ταινίας, φοβούμενοι ότι θα ξυπνούσε βίαια και δολοφονικά ένστικτα στα βλαστάρια τους. Λες και η ταινία απευθυνόταν σε ανήλικο κοινό… Όλα τέλειωσαν αισιώς, η ταινία προβλήθηκε, πήρε καλές κριτικές και έβγαλε πολύ καλό κομπόδεμα. Αλλά, ο χαμός επανήλθε, κυρίως όταν το δεύτερο σίκουελ της σειράς «ενέπνευσε» δύο φόνους ανηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη, για να φτάσεις στο σημείο να διαπράξεις εν ψυχρώ φόνο, την πετριά την έχεις ήδη στο σαλεμένο μυαλουδάκι σου και ακόμα κι ένα παγωτό φράουλα μπορεί να σου δώσει έμπνευση για φόνο –κινηματογράφος και ροκ εντ ρολ: οι εύκολοι αποδιοπομπαίοι τράγοι για κάθε βλαμένο με τάσεις ανθρωποκτονίας!

ΟΠΟΤΕ;
Οπότε, ο Chucky θα γίνει σίγουρα «φίλος σου ως το τέλος! Hi-de-ho! Ha! Ha! Ha!»


GEEKY TRIVIA
Το πλήρες ονοματεπώνυμο του Chucky είναι Charles Lee Ray και αποτελεί συνδυασμό των ονομάτων τριών διαβόητων δολοφόνων: του Charles Manson, του Lee Ηarvey Oswald και του James Earl Ray (δολοφόνου του Martin Luther King).


MIA ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
Ακολούθησαν κάμποσα σίκουελ στο franchise, το οποίο πολύ γρήγορα άρχισε να φθίνει ποιοτικά, κυρίως όταν στράφηκε πλήρως στη μαύρη κωμωδία. Ή μπορεί να φταίει και το ότι το σενάριο πήγε τελείως περίπατο όταν άρχισαν να προστίθενται κούκλες-νύφες και κούκλες-έμβρυα σε αυτό:

  • Child’s Play 2 (1990) ★
★
★
☆☆
    Δύο χρόνια μετά τα αρχικά γεγονότα, η εταιρεία που κατασκευάζει τις κούκλες “Good Guys” προσπαθεί να ξεπεράσει την κακή δημοσιότητα που προκλήθηκε από τις φήμες και επαναφέρει τις κούκλες στην αγορά. Παράλληλα, τα απομεινάρια του Chucky χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας νέας κούκλας –στην οποία, όμως, μεταφέρεται εκ νέου το πνεύμα του ψυχωτικού δολοφόνου. Με νέο σώμα, ο Chucky ξεκινά πάλι τη δολοφονική του μανία, προσπαθώντας να εντοπίσει τον Andy για να ολοκληρώσει το σατανικό του σχέδιο.
  • Child’s Play 3 (1991) ★
★☆☆☆
    Το πνεύμα του δολοφόνου επανέρχεται με νέο σώμα, καθώς η εταιρεία παιχνιδιών ανακυκλώνει ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη κούκλα και το χρησιμοποιεί για να λανσάρει νέα σειρά από κούκλες (Μα τι διάολο; Λεφτά για νέα υλικά δεν έχουν οι τσίπηδες;) Ο Chucky καταλήγει στα χέρια του μικρού Tyler, ο οποίος φοιτά σε στρατιωτική σχολή, και αποφασίζει να καταλάβει το δικό του σώμα…
  • Bride of Chucky (1998) ★
★☆☆☆
    Η σειρά ταινιών αλλάζει οριστικά ονομασία και ύφος και περνά στο horror comedy. Μια πρώην φιλενάδα του δολοφόνου Charles Lee Ray ανακτά τα απομεινάρια του τελευταίου Chucky και χρησιμοποιεί το ίδιο τελετουργικό βουντού για να τον επαναφέρει στη ζωή. Στο τέλος, καταλήγει και αυτή… κούκλα και η ταινία αρχίζει να γίνεται όλο και πιο κουλή!
  • Seed of Chucky (2004) ★
☆☆☆☆
    Συνεχίζοντας την παράνοια της προηγούμενης ταινίας, ο Chucky… αποκτά παιδί! Ναι, ένα παιδί-κούκλα! Τι να περιγράψεις από αυτό τώρα;
  • Chucky’s Curse (2013) ★
★
★
☆☆
    Πρώτη (και αρκετά καλοφτιαγμένη) προσθήκη απευθείας σε DVD, αλλά και επιστροφή στο ύφος της αρχικής ταινίας, καθώς τα κωμικά στοιχεία (και το κουκλομάνι των προηγούμενων ταινιών) εξαλείφονται.
  • Chucky’s Cult (2017) ★
★
★
☆☆
    Η ταινία συνεχίζει από εκεί που είχε τελειώσει η προηγούμενη, μόνο που αυτή τη φορά οι κανόνες αλλάζουν και ο Chucky γίνεται πιο απειλητικός από ποτέ…
  • Chucky’s Play (2019) ★
★
★
★☆
    Remake της αρχικής ταινίας, το οποίο παραλείπει το υπερφυσικό storyline και φέρνει το σενάριο πιο κοντά στη σημερινή εποχή. Μια πολυεθνική εταιρεία παιχνιδιών λανσάρει το Buddi, μια σειρά από υπερσύγχρονες κούκλες με τη δυνατότητα να μαθαίνουν από το περιβάλλον τους. Όταν ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος σαμποτάρει μια από αυτές, αφαιρώντας κάθε πρωτόκολλο ασφαλείας, το ελαττωματικό μοντέλο καταλήγει σε μια οικογένεια στις ΗΠΑ.
  • Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά κόμικς βασισμένα στην ταινία, καθώς και ένα videogame.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Δείχνει ευοίωνο, μια και το remake είχε κέρδος. Παρά τις αρχικές, κακές αντιδράσεις των φαν, οι οποίοι ένιωσαν προδομένοι (ως συνήθως) από τη δραματική αλλαγή στο ύφος του σεναρίου και στον σχεδιασμό της κούκλας, οι κριτικοί ήταν αρκετά πιο ελαστικοί. Υπάρχουν ήδη ιδέες και πλάνα για σίκουελ. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανή μια τηλεοπτική σειρά, η οποία θα συνεχίζει το storyline από το Seed of Chucky (εχμ… γιατί;) και ακόμη πιο πιθανό ένα crossover με το A Nightmare on Elm Street! Βλέπω να μπερδεύονται κι εδώ παλιά και νέα timelines σε έναν ωραιότατο αχταρμά!

ΠΑΡΕ ΜΑΤΙ:

"Λίγο κοντός είναι, αλλά θα την κάνει τη δουλειά του..."

«Λίγο κοντός είναι, αλλά θα την κάνει τη δουλειά του…»

Ο μικρός Andy πληρώνει τη νύφη...

Ο μικρός Andy πληρώνει τη νύφη…

Πάντως, αυτό το αξεσουάρ δεν υπήρχε στο κουτί...

Πάντως, αυτό το αξεσουάρ δεν υπήρχε στο κουτί…

 

5 thoughts on “Child’s Play: Τον λένε Chucky και ΔΕΝ θες να παίξετε μαζί!

  1. Παράθεμα: 5 θρίλερ για να γελάσεις με τον πόνο των άλλων! | Fri(ght)day Nights

  2. Παράθεμα: The Boy: Αρκεί μόνο ν’ ακολουθήσεις τους κανόνες του… | Fri(ght)day Nights

Έχεις κάτι να πεις;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.